Με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων των συστεγαζομένων σχολείων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού & του 3ου Γυμνασίου Ελ-Κορδελιού και στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης αποφασίστηκε να προταθεί σε μαθητές/τριες από την Δ´ τάξη Δημοτικού ως και την Γ Γυμνασίου η εκμάθηση της ρωσικής (σε εθελοντική & προαιρετική βάση). Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και στα δυο σχολεία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν μέσα Νοεμβρίου και συμμετέχουν 60 μαθητές/τριες από την Δ τάξη Δημοτικού ως την Γ τάξη Γυμνασίου. Αν και η ώρα των μαθημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων των σχολείων (του ωρολογίου προγράμματος) τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται σ’ αυτά με ζήλο κι ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες και τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Η άμεση επαφή που προσφέρεται μέσω της γλώσσας με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα έθιμα της Ρωσίας αποδεικνύεται το ισχυρότερο κίνητρο για να γνωριστούν τα παιδιά καλύτερα με τη γλώσσα προέλευσης αυτών ή των γονιών τους καθώς και με τα παιδιά του αδελφοποιημένου με μας σχολείου μέσης εκπ/σης Νο 4, A.V. Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ. Εθελόντριες δασκάλες, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική αυτή προσφορά τους η κα Ασλανίδη Νάστια και η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια.
Η κα Ασλανίδη Νάστια δασκάλα με οργανική θέση στο σχολείο μας από το σχ. έτος 2005-06. Με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία στα σχολεία της Γεωργίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας και αρκετά χρόνια στην Τάξη Υποδοχής. Ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τελείωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της πόλης Ορέχοβο-Ζούεβο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης. Έχει εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 12 της πόλης Ρουστάβι της Γεωργίας και στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 2 του χωριού Γκρέτσεσκοε της περιοχής Μινεράλνι-Βόντι της περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα τελευταία 17 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Ελλάδας (Κέα, Ρόδος, Θεσ/νίκη).
Επίσης η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια, γονέας του σχολείου, μια και το παιδί της φοιτά σε εμάς και η οποία μας βοήθησε εξαρχής στο πρόγραμμα αδελφοποίησης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Είναι καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας, πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Πανεπιστήμιου «Λομονόσοφ» της Μόσχας .
Πρέπει να τονίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στο σχολείο μας και το 2011 ως 2013, στα πλαίσια του προγράμματος εκπ/σης παλιννοστούντων κι αλλοδαπών σε κάποια σχολεία της χώρας σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ήταν ένα έργο πανελλήνιας εμβέλειας κι απευθυνόταν στα δημόσια σχολεία Π.Ε. & Δ.Ε. Μια από τις δράσεις ήταν η ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών, η διδασκαλία της ρωσικής, η οποία και τότε στέφθηκε με επιτυχία κι αγκαλιάστηκε από μαθητές και γονείς.