Συνάντηση του Αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρο Κόπτση και τον Αναπληρωτή Διευθυντή κ. Αριστείδη Παπαδόπουλο στο πλαίσιο του Προγράμματος Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας. Πήραν μέρος επίσης ο εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας ΣΑΕ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας κ. Κυριάκος Ιορδανίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Νικόλαος Παρφίροβ, και ο Συντονιστής του Προγράμματος Αδελφοποίησης κ. Γιάννης Καρυπίδης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος αδελφοποίησης και η προοπτική του για τα επόμενα δυο χρόνια καθώς και η επίσκεψη που θα είχε τις επόμενες μέρες στην Αθήνα ο κ. Σαλάχοφ με την Υφυπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη.
Τα ελληνικά σχολεία του προγράμματος αδελφοποίησης των σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν τη Δευτέρα 6/1/2020 στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ» στο κέντρο της Θεσ/νίκης κι εκεί με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ, του αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας κ. Παπαδόπουλου Αριστείδη, του συντονιστή του προγράμματος αδελφοποίησης και συνεργάτη της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού κ. Γιάννη Καρυπίδη, του Διευθυντή της Περιφέρειας Μαύρης θάλασσας & Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Κυριάκου Ιορδανίδη συζητήθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος και η προοπτική του για τα επόμενα δυο χρόνια. Από τα σχολεία του προγράμματος παραβρέθηκαν οι διευθυντές των παρακάτω (15) σχολείων: Γυμνάσιο Λιτοχώρου Πιερίας, Δημοτικό Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας, Γυμνάσιο Κονταριώτισσας Πιερίας, 2ο Δημοτικό Κολινδρού Πιερίας 9ο Δημοτικό Κατερίνης, 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 44ο Δημοτικό Θεσ/νίκης,, 3ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης, 67ο Δημοτικό Θεσ/νίκης, Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσ/νίκης, 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, 3ο Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσ/νίκης, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσ/νίκης. Κατόπιν κόπηκε η βασιλόπιτα και τυχερό σχολείο το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσ/νίκης
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 σε κλίμα συγκίνησης και χαράς υποδεχθήκαμε μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από το αδελφοποιημένο με μας Νο 12 imeni Zhukova σχολείο του Γκελεντζίκ, η οποία συμμετείχε στη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού 2019 «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».
Την αντιπροσωπεία, την οποία συνόδευε η κα Turetckaia Elena Lazarevna διευθύντρια του ρωσικού σχολείου, καλωσορίσαμε στο σχολείο μας μαζί με τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Ιωάννη Καζταρίδη και τον υπεύθυνο του ΚΕΣΥ κ. Δημήτριο Συριανίδη.
Αφού τους υποδεχθήκαμε είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μελωδίες από παραδοσιακά όργανα αλλά και ελληνικά τραγούδια διασκευασμένα στη ρωσική γλώσσα. Τα παιδιά της χορωδίας, οι χορευτές και οι μουσικοί εντυπωσίασαν και προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και μεγάλη συγκίνηση καθώς έπαιξαν ελληνική μουσική με μπαλαλάικα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί και ποντιακοί χοροί από μαθητές του σχολείου μας, που με τη ζωντάνια τους ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η προσφορά δώρων, για τα οποία και ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, σε όλα τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας ως ενθύμια από την επίσκεψή τους στο σχολείο μας. Τέλος, μετά από συγκινητικές σκηνές αποχαιρετισμού, με αγκαλιές, συγκίνηση και υποσχέσεις για συνέχιση αυτής της αμοιβαίας εποικοδομητικής συνεργασίας και για τα δυο σχολεία, η αποστολή αποχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η εμπειρία που αποκτήσαμε, μοναδική! Η αξία αυτών των ταξιδιών ανυπολόγιστη! Πολιτισμοί έρχονται κοντά, εκπαιδευτικές και σχολικές κουλτούρες σμίγουν, οι πνευματικοί ορίζοντες διευρύνονται και δημιουργούνται στενές φιλίες μεταξύ των παιδιών!
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση, στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία αυτής της επίσκεψης και ιδιαιτέρως στη δασκάλα ρωσικής γλώσσας κα Όλγα Κουμουρτζή για τη βοήθεια στη μετάφραση.
Καλό ταξίδι αδέλφια από το Νο 12 imeni Zhukova σχολείο του Γκελεντζίκ και εις το επανιδείν….
Η διευθύντρια Ελένη Σαμαρά
εκ μέρους όλης της σχολικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης
Μαθήματα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευόμενοι πήραν μέρος στο συνέδριο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στον καθρέφτη της Μετάφρασης, που οργανώθηκε από την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μ.Β. Λιμονόσοβ της Μόσχας που πραγματοποίηθηκε στο ξενοδοχείο Δίον Παλλάς στο Λιτόχωρο Πιερίας. Στο τέλος των μαθημάτων απονεμήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων Ρωσικής Γλώσσας επιπέδου Α1. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιου του προγράμματος Ρωσικής Γλώσσας του Σωματείου «Ελληνορωσικές και Διεθνείς Σχέσεις» και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κονταριώτισσας.
Άλλες δράσεις που πραγματοποίηθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν η έκδοση ημερολογίου στη Ρωσική και Ελληνική Γλώσσα και η επίσκεψη στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
LINK
Την Πέμπτη 13/6/19 στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας-Ρωσίας και του αφιερωματικού έτους γλώσσας & λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδας, παρουσιάστηκε η παράσταση: «Παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν» αφιερωμένη στη 220η επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου ποιητή και συγγραφέα, θεμελιωτή της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Σεργκέιεβιτς Πούσκιν. Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Νάστια Ασλανίδη. Σκηνογραφία: Δέσποινα Σουπιάδου, Λέλα Κορσάβα, Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα. Μουσική: Ηλέκτρα Καρακατσάνη, Σοφία Τοπούζη.
Παραβρέθηκαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Νίκος Ακριτίδης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και πρώην προϊστάμενος επιστημονικής & παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας,. Επίσης ο κ. Γιάννης Καρυπίδης, συντονιστής του προγράμματος αδελφοποίησης και συνεργάτης της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Ζελίλωφ, για χρόνια συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης κι Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσ/νίκη και Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων “Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ” και η κα Τζαβελαίνα Αλεξανδρίδη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες», που έχει βασικό σκοπό τη διάδοση και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κ. Ασίας.
Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου πάντα δίπλα, σε κάθε καινοτόμα δράση! Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στα παιδιά της Β, Δ, Ε, ΣΤ τάξης. Ήταν όλα υπέροχα!!! Οι φορεσιές προέρχονταν από τα βεστιάρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελ-Κορδελιού.
/
Φωτογραφίες από την ειρηνική πορεία το «ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΑΓΜΑ» που πραγματοποιήθηκε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως το Άγαλμα του Βενιζέλου και από την εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε. Και το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού ήταν εκεί…
Με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων των συστεγαζομένων σχολείων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού & του 3ου Γυμνασίου Ελ-Κορδελιού και στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης αποφασίστηκε να προταθεί σε μαθητές/τριες από την Δ´ τάξη Δημοτικού ως και την Γ Γυμνασίου η εκμάθηση της ρωσικής (σε εθελοντική & προαιρετική βάση). Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και στα δυο σχολεία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν μέσα Νοεμβρίου και συμμετέχουν 60 μαθητές/τριες από την Δ τάξη Δημοτικού ως την Γ τάξη Γυμνασίου. Αν και η ώρα των μαθημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων των σχολείων (του ωρολογίου προγράμματος) τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται σ’ αυτά με ζήλο κι ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες και τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Η άμεση επαφή που προσφέρεται μέσω της γλώσσας με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα έθιμα της Ρωσίας αποδεικνύεται το ισχυρότερο κίνητρο για να γνωριστούν τα παιδιά καλύτερα με τη γλώσσα προέλευσης αυτών ή των γονιών τους καθώς και με τα παιδιά του αδελφοποιημένου με μας σχολείου μέσης εκπ/σης Νο 4, A.V. Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ. Εθελόντριες δασκάλες, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική αυτή προσφορά τους η κα Ασλανίδη Νάστια και η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια.
Η κα Ασλανίδη Νάστια δασκάλα με οργανική θέση στο σχολείο μας από το σχ. έτος 2005-06. Με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία στα σχολεία της Γεωργίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας και αρκετά χρόνια στην Τάξη Υποδοχής. Ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τελείωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της πόλης Ορέχοβο-Ζούεβο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης. Έχει εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 12 της πόλης Ρουστάβι της Γεωργίας και στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 2 του χωριού Γκρέτσεσκοε της περιοχής Μινεράλνι-Βόντι της περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα τελευταία 17 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Ελλάδας (Κέα, Ρόδος, Θεσ/νίκη).
Επίσης η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια, γονέας του σχολείου, μια και το παιδί της φοιτά σε εμάς και η οποία μας βοήθησε εξαρχής στο πρόγραμμα αδελφοποίησης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Είναι καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας, πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Πανεπιστήμιου «Λομονόσοφ» της Μόσχας .
Πρέπει να τονίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στο σχολείο μας και το 2011 ως 2013, στα πλαίσια του προγράμματος εκπ/σης παλιννοστούντων κι αλλοδαπών σε κάποια σχολεία της χώρας σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ήταν ένα έργο πανελλήνιας εμβέλειας κι απευθυνόταν στα δημόσια σχολεία Π.Ε. & Δ.Ε. Μια από τις δράσεις ήταν η ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών, η διδασκαλία της ρωσικής, η οποία και τότε στέφθηκε με επιτυχία κι αγκαλιάστηκε από μαθητές και γονείς.
Πρωτοχρονιάτικες ευχές στα ρωσικά από τα παιδιά του Β2 του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού, στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας. Ευχαριστούμε τη δασκάλα τους κα Ασλανίδη Νάστια
Το 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου αδερφοποιήθηκε με το Νο 21 Σχολείο του Νοβοροσίσκ. Στο σχολείο αυτό η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως 2η ξένη γλώσσα στους μαθητές. Τα δύο σχολεία θα συνεργαστούν για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Την ενέργεια αυτή χαιρέτησε και το Ελληνικό προξενείο που εδρεύει στη συγκεκριμένη πόλη καθώς επίσης και ο Δήμος του Νοβοροσίσκ. Στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας 26 Σεπτεμβρίου 2018.
LINK
Αδελφοποίηση του 3ου Γυμνασίου Ευόσμου με το Νο 21 Σχολείο του Νοβοροσίσκ
Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 10: 30 πμ επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα ΑMIRIAN ZHANNA Διευθύντρια του σχολείου Νο 7 P.D Sternyaeva της πόλης Γκελεντζίκ της Ν. Ρωσίας στο πλαίσιο προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων της Ρωσίας, στα οποία διδάσκεται η ελληνική ως ξένη γλώσσα με σχολεία της Κ. Μακεδονίας, που οργάνωσε η Π/θμια Εκ/ση Πιερίας.
Η κα ΑMIRIAN ZHANNA μας εντυπωσίασε με την απλότητα της και το ενδιαφέρον που έδειξε για το σχολείο μας. Η υποδοχή έγινε μέσα σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα. Αρχικά ξεναγήθηκε, από τη διευθύντρια του σχολείου κα Άννα Δεληγιαννίδου και την υποδιευθύντρια κα Ευανθία Μήτσου, στις αίθουσες και τα εργαστήρια του σχολείου, συνομίλησε με τους μαθητές και έδειξε ενδιαφέρον για τα διδακτικά εγχειρίδια, το πρόγραμμα και γενικά για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρα μας κάνοντας συγκριτικές αναφορές για αυτό που η ίδια υπηρετεί στη χώρα της.
Στη συνέχεια εισήλθε στο γραφείο του συλλόγου διδασκόντων, οι οποίοι της ετοίμασαν μια ζεστή υποδοχή με εδέσματα δείχνοντας για μια ακόμα φορά την ελληνική φιλοξενία και διάθεση χαρίζοντας βιβλία σχετικά με το Λιτόχωρο και προιόντα της περιοχής. Μαζί μας στην υποδοχή ήταν και ο κος Ευάγγελος Δροσούνης, διεθυντής του δημοτικού σχολείου Δίου, το οποίο επίσης συμμετέχει στο δίκτυο σχολείων που πήραν μέρος στην αδελφοποίηση. Στόχος της αδελφοποίησης είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, και γενικά η ενίσχυση της ελληνομάθειας σε μια περιοχή που υπάρχει έντονο το ελληνικό σχολείο αλλά και η ανάπτυξη κοινών δαστηριοτήτων ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών καθώς και η υλοποίηση κοινών εκπιδευτικών δράσεων.
Η διεύθυνση του Γυμνασίου Λιτοχώρου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όσους συνέβαλαν στην στην πραγματοποίηση αυτής της πρώτης συνάντησης με την πεποίθηση ότι α δημιουργηθούν στο μέλλον δεσμοί που θα αντέξουν στο χρόνο και θα ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των σχολείων.
LINK
Σελίδα 1 από 2