Την Πέμπτη 13/6/19 στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας-Ρωσίας και του αφιερωματικού έτους γλώσσας & λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδας, παρουσιάστηκε  η παράσταση: «Παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν» αφιερωμένη στη 220η επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου ποιητή και συγγραφέα, θεμελιωτή της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Σεργκέιεβιτς Πούσκιν. Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Νάστια Ασλανίδη. Σκηνογραφία: Δέσποινα Σουπιάδου, Λέλα Κορσάβα, Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα. Μουσική: Ηλέκτρα Καρακατσάνη, Σοφία Τοπούζη.

Παραβρέθηκαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Νίκος Ακριτίδης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και πρώην προϊστάμενος επιστημονικής & παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας,. Επίσης ο κ. Γιάννης Καρυπίδης, συντονιστής του προγράμματος αδελφοποίησης και συνεργάτης της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Ζελίλωφ, για χρόνια συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης κι Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσ/νίκη και Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων “Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ” και η κα Τζαβελαίνα Αλεξανδρίδη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες», που έχει βασικό σκοπό τη διάδοση και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κ. Ασίας.

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου πάντα δίπλα, σε κάθε καινοτόμα δράση! Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στα παιδιά της Β, Δ, Ε, ΣΤ τάξης. Ήταν όλα υπέροχα!!! Οι φορεσιές προέρχονταν από τα βεστιάρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελ-Κορδελιού.

 

/

 


 

Φωτογραφίες από την ειρηνική πορεία το «ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΑΓΜΑ» που πραγματοποιήθηκε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως το Άγαλμα του Βενιζέλου και από την εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε. Και το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού ήταν εκεί…

 

Με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων των συστεγαζομένων σχολείων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού & του 3ου Γυμνασίου Ελ-Κορδελιού και στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης αποφασίστηκε να προταθεί σε μαθητές/τριες από την Δ´ τάξη Δημοτικού ως και την Γ Γυμνασίου η εκμάθηση της ρωσικής (σε εθελοντική & προαιρετική βάση). Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και στα δυο σχολεία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν μέσα Νοεμβρίου και συμμετέχουν 60 μαθητές/τριες από την Δ τάξη Δημοτικού ως την Γ τάξη Γυμνασίου. Αν και η ώρα των μαθημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων των σχολείων (του ωρολογίου προγράμματος) τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται σ’ αυτά με ζήλο κι ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες και τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Η άμεση επαφή που προσφέρεται μέσω της γλώσσας με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα έθιμα της Ρωσίας αποδεικνύεται το ισχυρότερο κίνητρο για να γνωριστούν τα παιδιά καλύτερα με τη γλώσσα προέλευσης αυτών ή των γονιών τους καθώς και με τα παιδιά του αδελφοποιημένου με μας σχολείου μέσης εκπ/σης Νο 4, A.V. Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ. Εθελόντριες δασκάλες, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική αυτή προσφορά τους η κα Ασλανίδη Νάστια και η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια.

Η κα Ασλανίδη Νάστια δασκάλα με οργανική θέση στο σχολείο μας από το σχ. έτος   2005-06. Με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία στα σχολεία της Γεωργίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας και αρκετά χρόνια στην Τάξη Υποδοχής. Ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τελείωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της πόλης Ορέχοβο-Ζούεβο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.   Μετεκπαιδεύτηκε στο   παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης. Έχει εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 12 της πόλης Ρουστάβι της Γεωργίας και στο Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 2 του χωριού Γκρέτσεσκοε της περιοχής Μινεράλνι-Βόντι της περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα τελευταία 17 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Ελλάδας (Κέα, Ρόδος, Θεσ/νίκη).

Επίσης η κα Ζαπουνίδη Βικτώρια, γονέας του σχολείου, μια και το παιδί της φοιτά σε εμάς και η οποία μας βοήθησε εξαρχής στο πρόγραμμα αδελφοποίησης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Είναι καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας. Είναι πτυχιούχος Κρατικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Ρωσικής φιλολογίας και της Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας, στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας ως ξένης. Επίσης είναι ανεξάρτητος ανταποκριτής του ρωσόγλωσσου περιοδικού «САЛОНИКИ CITY».

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στο σχολείο μας και το 2011 ως 2013, στα πλαίσια του προγράμματος εκπ/σης παλιννοστούντων κι αλλοδαπών σε κάποια σχολεία της χώρας σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ήταν ένα έργο πανελλήνιας εμβέλειας κι απευθυνόταν στα δημόσια σχολεία Π.Ε. & Δ.Ε. Μια από τις δράσεις ήταν η ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών, η διδασκαλία της ρωσικής, η οποία και τότε στέφθηκε με επιτυχία κι αγκαλιάστηκε από μαθητές και γονείς.

 

 


 

Πρωτοχρονιάτικες ευχές στα ρωσικά από τα παιδιά του Β2 του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού, στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας. Ευχαριστούμε τη δασκάλα τους κα Ασλανίδη Νάστια